Son yıllarda firmaların işitme kaybı olan hastalar için geliştirdikleri pek çok yenilik mevcuttur. Tıp çevrelerinde Koklear İmplant adı verilen yöntem, yani halk arasındaki biyonik kulak adı verilen cihazdan ilham alınarak yola çıkılmıştır. Pek çok yeni yöntem üzerine çalışmalar yeni yeni ortaya konmakta ve gün geçtikçe bu konuda gelişmeler bildirilmektedir. Biyonik kulak adı verilen cihaz ilk bulunduğunda küçük bir el Bond çantası büyüklüğündeyken tamamen kulak arkasında taşınabilecek bir şekilde küçültülerek kullanışlı hale getirilmiştir. Biyonik kulak işitme cihazından fayda göremeyen ve çok ileri düzeyde işitme kaybı olan şahıslara uygulanmaktadır. Cihaz cerrahi bir prosedürle yerleştirilir. Sesi alıp iç kulakta beyne gitmek üzere elektriksel sinyale çeviren elektrot kısmı iç kulakta koklea adı verilen bölgeye yerleştirilir. Bu işlem sonrası kişi için verilen özel eğitimle işitme sağlanır. Bu cerrahi işlem bazı noktalarda sınırlama ve bir takım geri dönüşümsüz işlemlerinde beraberinde getirmektedir. Bu gibi sorunlardan yola çıkan bilim adamları kemik yoluyla iletişimin sağlanabileceğini düşünerek yeni nesil işitme cihazlarını geliştirdiler. Kulak arkasındaki kemiklere hafif çe oyulup yerleştirilmekte ve cilt altında kalmaktadır. Bu cihaz kemik titreşimleri yoluyla sesi beyindeki merkezlere iletiyor. Henüz çalışma aşamasında olan ve diş protezinin içine yerleştirilebilecek cihaz çalışmaları gündeme gelmiştir. Bilim adamları bunun üzerinde çalışmalar yapmaktadır. Burada bilim adamlarının amaçları daha az görünen daha küçük ve faydalı cihazı yaratmaktır. Kemik içine yerleştirilebilen bu cihazlar işitme kaybı olan kişilerde büyük umut olacaktır.

İşitme Kayıplı Kişilerin Hayatlarını Kolaylaştıracak Yeni Gelişmeler Ve Cihazlar

Son 10 yıldır FM bandı adı verilen işitme cihazlarında toplu iletişimi sağlayan bir özellik geliştirildi. Burada amaç işitme engellilerin okul eğitiminde FM ses bandını kullanarak çalışmaktadır. Tıpkı radyo yayını şekliyle çalışan bir sistem prensibi ile çalışmaktadır. Bu işitme engelli okullarında eğitimin sağlanması için geliştirilmiş bir yöntemdir. Bu özellikler şimdi hemen hemen pek çok yeni nesil de mevcut. Burada bu özelliğin kapsamı genişletilerek işitme kaynaklarındaki sesin yani televizyon, radyo, sinema, tiyatro gibi yerlerde kişilerin sesleri kolayca algılayabilmesi ve direk kulağına özel verilebilmesi sağlanmakta ve hedeflenmektedir. Bir başka deyişle günümüzde kullanılan bluetouth teknolojisinin bir benzeri ve gelişmişi yaratılmıştır. İşitme kaybı olan ve cihaz kullanan kişilerin bir takım etkilenebilecekleri hayatı tehdit edebilecek unsurlardan uzaklaştıran ve hayatlarını kolaylaştırabilecek cihazlarda geliştirilmiştir.

Gözünüzü Kullanarak Da Duyabilirsiniz!

Eve girdiklerinde cihazlarını çıkartmak suretiyle veya uyku esnasında dış dünya ile bağlantıları kesilen işitme kaybı olanlar için hayatın kâbus olmasını önlemeleri yeni geliştirilen yardımcı cihazlarla mümkün olmaktadır. Kapı çalarsa, ya biri telefon açar da kendisine ulaşamadığı için merak içinde kalırsa, ya evde minik bir bebeği varsa? İşitme cihazı kullanmadan veya kulaklarında cihazları yoksa da bunların hepsini kontrol etmek mümkün hale gelmiştir. Geliştirilen kablosuz cihaz ile gözü de kullanarak iletişim sağlamaktadır. Geliştirilen cihaz kablosuz olduğu için her yere kolayca taşınabilen bir alıcı ve ona bağlı çalışan verici alternatifleriyle birlikte hayatı bu kişiler için kolaylaşabilmektedir. Bebeğiniz uyurken ya sesini duyamazsam diye başında beklemenize gerek yoktur, alıcınızla birlikte balkona çıkıp kahvenizi yudumlayabilir veya diğer işlerinizi yapabilirsiniz. Sabah saatin sesini duyabilmek için gece işitme cihazınızla uyumanıza gerek kalmadan yeni geliştirilen bir çalar saat alıcısıyla senkronize bir şekilde çalışan yatak sarsıcı zamanı geldiğinde yastığın altında titreşimle kişiyi uyandırmaktadır.

Yeni Geliştirilen Yardımcı Cihazların Amaçları Nelerdir ?

Gün içinde ya da gece uyurken işitme cihazınız kulağınızda değil ise kapı çaldığında, duman detektörü bir yangın tehlikesi algıladığında, bebeğiniz ağladığında, ev telefonunuz çaldığında, evinize hırsız girdiğinde, sesle ışıkla ve titreşim ile bu çok önemli ve hayati durumlardan yeni geliştirilen yardımcı cihazlarla kişi haberdar olmaktadır. Kapı çaldığında farkına varması. Telefon çaldığında farkına varması. Bebeğin anne ya da babasına ihtiyaç duyduğunda, ebeveynlerin bu durumu fark etmesi. Yangın çıkması durumunda, kullanıcının bu durumu geç olmadan fark etmesi. Kullanıcının güvenliği tehdit altındayken bu durumun farkına varması sağlanmaktadır. ( Eve hırsız girdiğinde)

Bu Cihazların Çalışma Prensipleri Nelerdir Ve Kimler Kullanabilir ?

Radyo sinyalleri aracılığıyla vericiler alıcıları uyarır ve bu yolla aralarında kablosuz iletişim sağlanır. Alıcılar, vericilerden gelen sinyallerle kullanıcıyı ses, ışık ve titreşim yoluyla uyarır.

Orta ve üzeri yaş işitme cihazı kullanıcıları. İşitime cihazı kullanmayan ama ağır işiten ve kapı ya da telefonu duyamamaktan şikâyetçi olanlar. İşitme cihazı ya da implant kullanan bebek sahipleri. Yalnız yaşayan aile bireylerine ulaşamamaktan şikâyetçi olan kişiler. Yalnız yaşayan ve güvenliğinden endişe eden kişiler rahatlıkla kullanır

  **** Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. ****