Sinüzit Ameliyatları
Sinüsler burun çevresinde bulunan ve her biri bir ...
Konka mukoza ile kaplı burun içindeki kemik yapılardır. Bu yapılar geçen hava ılık nemli olmasını sağlar ve ısı ekleyerek burun radyatör gibi hareket ederler.
Konkalar üç çifttir;
Konka kaplayan mukoza kan akımında değişikliklerden etkilenir bu etkilenme ile küçültmek veya şişme olabilir. Bu yatarken gibi kan akışını değişmesinden de etkillenir. bazı gıdalar, alerji , ilaçlar, hormonlar, ve enfeksiyonlar kan akışını etkileyen ve bu nedenle konka şişmesi neden olabilir.
Konka genişlemiş veya irileşmiş hale geldiğinde, burundan geçen havayı bloke eder. Alt konka, büyümeleri en sık sık solunum problemleri kaynağıdır. Konka genişlemiş veya irileşmiş hale zaman alt konka hipertrofisi olarak adlandırılır.
Tıbbi tedavisi: Konka büyümesine neden olan hastalığa yönelik İlaç tedavileri uygulanır. İlaç tedavilerine cevap alınamaz ise o zaman cerrahi yola baş vurulmalıdır.
Cerrahi tedavi: Klasik yöntemlerle kısmi kesilmesi, lazer, ve radyofrekans yöntemi gibi pek çok yöntem mevcuttur. Günümüzde en az zarar veren ve sıkıntısız işlem radyofrekans yöntemidir. Bu yöntemin uygulamasının kısa oluşu, kanama görülmemesi, ağrı duyulmaması ve tamponlama gerektirmemesi nedeniyle üstünlükleri vardır. Bünyeye en zararsız cerrahi girişim olarak kabul edilmektedir.
Daha önceleri kardiyoloji, plastik cerrahi, nöroşirurji, onkoloji gibi branşlarda kullanılan radyofrekans yöntemi, 1998 yılından bu yana kulak burun boğaz hekimleri tarafından da kullanılmaya başlanmıştır.
Radyofrekans yönteminde, özel bir dalga boyutu özel elektrotlar aracılığıyla belli frekanslarda uygulanacak bölgenin mukozası altına verilir ve burada kontrollü, lokal bir ısı artışı meydana getirilir. Bu ısı artışı dokuda bulunan proteinlerin denatürasyonuna neden olur. Yaklaşık 2-3 hafta sonra dokunun hacminde azalma meydana gelir.
Radyofrekans enerjisi ile dokuda oluşturulan ısı, mukoza altında yer alan salgı hücrelerinin (sekretuar hücre) de sayıca azalmasına neden olur. Bu da örneğin alerjik nezleli (alerjik rinit) hastalarda istenmeyen aşırı burun akıntısının azaltılmasını sağlar.
Radyofrekansın en önemli avantajı kontrollü bir yöntem olduğu için, etkisini doku içinde gösterip, doku yüzeyine zarar vermemesidir.