Çocukta Horlama Ve Uykuda Tıkanma
Çocukta alışılmışın dışında süreklilik arz eden ho...
Orta kulakta sıvı toplanması genellikle burunun araka tarafımda bulunan geniz kısmından orta kulağa hava taşıyan östaki tüpünün yetersiz çalışmasına ve tedavi edilmemiş orta kulak iltihaplarına bağlıdır. Çocuklarda sıklıkla büyümüş geniz eti ile birlikte görülür. Sık geçilen üst solunum yolu enfeksiyonları, uzamış burun iltihapları, sinüzitler, alerjik bünyeli çocuklarda sıklıkla görülür. Evde ebeveynlerin sigara içmesi ve hava kirliliği de etkili faktörlerdir. İlaç tedavisine rağmen 3 aydan uzun süre orta kulakta sıvının bulunması durumunda ameliyata karar verilir. Tedavi edilmediğinde kalıcı işitme kaybına ve ileri yaşlarda akıntılı müzmin orta kulak iltihabına neden olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Orta kulak, kulak zarının hemen arkasında bulunan havayla dolu bir boşluktur. Kulak zarı titreştiğinde, orta kulaktaki küçük kemikçikler de titreşirler ve sesin iç kulağa, buradan da sinirler yoluyla beyine iletilmesi sağlanır. Burunun gerisindeki geniz bölgesi ile orta kulak arasında bulunan ve "östaki tüpü" adı verilen küçük bir bağlantı yolu, dış ortam ile orta kulağın basıncının aynı olmasını sağlar.
Orta kulak iltihabı ile oluşan sıvı tedavi edilmediğinde veya tekrarlayan iltihaplanmalar olduğunda orta kulaktaki sıvı birikimi sürekli hale gelebilir. Orta kulak sıvısı tek başına kulağa zarar vermez; ancak sıvı varlığında işitmede azalma olur ve orta kulakta mikropların üremesi, dolayısıyla da yeni orta kulak iltihaplarının gelişmesi kolaylaşır.
Orta kulakta sıvı toplanması genellikle sessiz seyreden bir sorundur. Sıklıkla tek belirti olan işitme kaybı hafif derecelidir ve ebeveynlerin dikkatini çekmeyebilir. Çocuğunuzun televizyonu yüksek sesle dinlemeye başlaması, kelimeleri sık sık tekrarlatması durumlarında, okul başarısının düşmesi veya öğretmeninin çocuğun dikkatsiz davrandığı yönündeki uyarıları orta kulakta sıvı toplanmasına bağlı işitme kayabını akla getirmelidir.Ayrıca kulakta sıvı toplanmasının en büyük sebebi olan gebiz eti durumlarının oluşturduğu bazı durumlar vardırki bunlar, çocuğun huzursuz uykusu, yatakta dönmesi, üstündeki yorganı sık sık açması, horlama, gece terlemeleri, baş bölgesi ve ensede terlemeler, uykudan sıçrayarak uyanma, gece uykuda konuşma, bazen gece uykuda altını ıslatmalar gibi belirtilerdir.
Muayenede kullanılan kulağına bakılan otoskop veya mikroskop adı verilen aletler ve gerekiyorsa işitme testleri ile tanı konur.
Son yıllarda birçok çocuğa kulak tüpü takıldığını duymuşsunuzdur; ancak cerrahi tedavi, kulakta sıvı birikimi durumunda ilk tercih edilen tedavi yöntemi değildir. İlk aşamada ilaç tedavisi yapılır. Eğer kulaktaki sıvı birikimi bu tedavilere rağmen devam ederse doktorunuz orta kulaktaki sıvıyı uzaklaştırmak için cerrahi tedavi, yani tüp takılmasını önerebilir. Kulak tüpü ameliyatında genel anestezi verilerek hasta 15- 30 dakika uyutulur. Her bir deri kesisi yapılmadan kulak tüpü kulak kanalından yerleştirilir. Burada önemli olan bir faktörde kulak tüpünün nasıl olacağidır.Genellikle kulak tüpü seçerken kaliteli tüpler tercih edilmelidir. Normalde kukta bu tüplerin bir yıl kalması arzulanır.Bu bir yıllık süreç kulaktaki sıvı sorununun genellikle çözümü için yeterli bir süredir.Fakat diğer bir unsurda tüp kulağa yerleştirildikten sonra kulak bunu yabancı bir cizim gibi algılayarak atmaya çalışacaktır. Bu nedenle tüpün kaliteli olması önemlidir. Ne kadar az reaksiyon oluşturursa atımı ve kulakta kalması istenen sürede olacaktır. Bu nedenle kaliteli altın tüp veya kaliteli floroplastik maddesi olan tüpler tercih edilmelidir. Avrupa veya Amerikan menşeyli tüpler tercih edilmelidir. Genellikle arzulanan süre bir yıl kalması iken tüpler 6. aydan sonra atım sürecine girebilirler. Atım sürecinde tüp yerleştiği noktadan kurtularak dış kulak yoluna düşer. Bu sırada zar tamamne kapnmış ve iyileşmiş duruma ulaşır. Bazende yastığa düşer. Bir yıl sonunda hala zar üzerinde bulunuyorsa çıkartılmalıdır.Bu işlem sırasında da genel anestezi gerekli olmaz. Basitçe muayene koltuğunda özel bir aletle çıkartılır. Tüm bu işlemlere rağmen kulakta sıvı toplanması meydana gelebilir. Genllikle grip, sinüzit veya burunda oluşan iltihaplar neticesinde görülebilir. Basit antibiyotik ve bazı ilaçlarla iyleşme kolayca sağlanır. Tüm bunlara rağmen iyleşme olmuyorsa tekrar sıvı oluşumu varsa bu duruma '' reküren seröz otit'' adı verilir. Bu gibi durumlarda uzun süre kalacak ''T'' tüp adı verilen bir tüp çeşidi zara yerleştirilir. Östaki kanalı balon dilatasyon yöntemiylede rahatlatılabileceği akılda tutulmalıdırç Bazen bu durun öztaki kanalının daralmasından kaynaklanıyorsa östaki kanalı balon ile diletasyonu T tüpe gerek kalmadan sorunu çözebilir. Op.Dr.A.Ahmet Şirin
AŞAĞIDA KULAK ZARINA UYGULANAN TÜP ÇEŞİTLERİ: ( Sırası ile Altın tüp, Floroplastik tüp, T silikon tüp )