İşitme Ve İşitme Kayıplarını Anlamak
Bir kişinin bulunduğu sosyal ortamın içinde bağıms...
Bir sabah uyandığınızda ya da gün içinde, örneğin telefonla konuşurken gelen sesleri az duyduğunuzu ya da hiç duymadığınızı fark ettiyseniz, ani işitme kaybı yaşıyor olabilirsiniz. Dünyada Ani işitme kaybının görülme sıklığı; yüz binde 5 ila 20'dir. Genellikle 40’lı yaşlarda daha sık ortaya çıkabilir. Kadınlarda erkeklere göre daha sık olduğu bilinmektedir. Ani işitme kaybı Kulak Burun Boğaz Hastalıkları pratiği içerisinde acil değerlendirme ve tedavi gerektiren durumlardan olup, ilk günlerde müdahale edilmezse işitme kaybınız kalıcı hale gelebilir.
Ani işitme kaybı, önceden herhangi bir işitme probleminiz yokken, 3 gün içinde ortaya çıkan genellikle tek taraflı olmakla birlikte iki taraflı da olabilen, tıbbi olarak kanıtlanmış (saf ses odyometri testinde 3 ardışık frekansta 30dBden fazla kayıp), iç kulak ve/veya işitme sinirindeki bir probleme bağlı olarak gelişen işitme kaybıdır.
Ani işitme kaybının kesin olarak sebebi bildirilmemekle beraber, oluşumda etkili olan bazı sebepler bulunmaktadır:
Ani işitme kaybı hasta tarafından bazen tek ya da çift taraflı işitme azlığı olarak fark edilebileceği gibi, aniden ortaya çıkan çınlama uğultu ya da kulakta dolgunluk hissi şeklinde de belirti verebilir. Baş dönmesi bu belirtilere eşlik edebilir. Böyle bir durum fark ettiğinizde ilk yapmanız gereken şey en kısa sürede kulak burun boğaz hastalıkları uzmanına hemen başvurmak olmalıdır.
Ani işitme kaybında kesin tanı ancak kulak burun boğaz uzmanı tarafından yapılan tam bir kulak ve işitme muayenesi ve ardından yapılacak olan işitme testi (saf ses odyometrisi) ile konulabilir. İşitme testi ile işitme kaybının derecesi ve hangi frekansları etkilediği ortaya konur. İşitme testi sonrasında ani işitme kaybı saptana hastalarda metabolik damarsal enfeksiyöz nedeni araştırmaya yönelik ayrıntılı kan tahlilleri ve MRI ( Manyetik Rezonans ) inceleme yapılabilir.
Ani işitme kaybı, hastalar hiç bir tedavi almasalar dahi genel olarak % 60-65 oranında kendiliğinden kısmi veya tam iyileşme gösterebilir. Ancak hastalığın başlangıcından itibaren tedaviye başlama süresi geciktikçe iyileşme beklentisi azalmaktadır. Bunun dışında tedavi başlangıcında daha ileri seviye işitme kaybı olan, yaşlı, eşlik eden hastalıkları olan ve baş dönmesi olan hastalarda da tedaviye daha az yanıt beklenir. Bu nedenle erken tedavi önem kazanmaktadır.
Ani işitme kaybı tedavisinde yıllardır birçok farklı ilaç denenmiş ve hala da denenmeye devam edilmektedir. Bunlar içinde plazma genişleticiler, damar açıcılar, anti-viral, anti-oksidan ilaçlar, vitaminler, selenyum ve sistemik ya da bölgesel etkili kortikosteroidler (kortizon) gibi daha birçok değişik ilaç grubu ve bu tedavilere eklenen hiperbarik oksijen tedavisi sayılabilir. Bu yüzden farklı tedavi protokolleri uygulanabilmektedir. Tedavide en çok etkinliği kanıtlanmış ilaç kortizondur.
Ani işitme kaybının tedavisi birden çok ilacın birlikte uygulanmasını ve hastanın mümkünse izole edilerek ve yakından takip edilerek tedavisini gerektirir. Bu nedenle başvurduğunuz merkezin tedavi protokolüne göre değişmekle birlikte hastaneye belirli bir süre yatışı gerekebilir. Ancak hastaneye yatırmadan ani işitme kaybı tedavisi de veren uzmanlar ve klinikler vardır. Ancak tedavide ana ilaç olan steroidlerin her hastada kullanımı mümkün olmayabilir. Bu durumlarda ve hastanın tedaviye yanıt vermediği durumlarda kulak zarından orta kulağa kortizon enjeksiyonu hastalara önerilebilir.
2015 yılında yapılan bir çalışmada Ani işitme kaybı uygulanan tedavilere ek olarak r-TMS tedavisi birlikte uygulandığında sonuçların daha yüz güldürücü olabileceği bildirilmiştir. Uygulama 4 hafta boyunca 20 seans olarak uygulanmaktadır. (Kaynak: Repetitive transcranial magnetic stimulation improves both hearing function and tinnitus perception in sudden sensorineural hearing loss patients Dai Zhang & Yuewen Ma Sci Rep. 2015 Oct 14;5:14796. doi: 10.1038/srep14796.) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26463446
İleri yaş, Eşlik eden baş dönmesi, Damarsal risk faktörleri, Şeker hastalığı gibi metabolik hastalıkların varlığı
Ani işitme kaybıyla beraber çınlama olabilmektedir. Çınlama bazen hastalığın tedavisi ile ortadan kalkarken, bazende kalıcı olabilmektedir. Çınlamanın kalıcı olduğu durumda r-TMS tedavisi fayda sağlıyabilmektedir.
**** Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. ****