Vestibüler paroksismi
Vestibüler paroksismi, genellikle yüksek sıklıkta ...
Denge sistemi normal olan ve iyi denge sahip kişiler bu kavramları genellikle hafife alınır veya gündemlerinde değildir. Çoğu insan engebeli bir yolda yürümeyi, Araba yolu veya kaldırımda yürümeyi önemsemez. Gecenin bir yarısı tökezlemeden yataktan kalkmayı zor bulmaz. Ancak, bozulmuş dengeyle bu tür aktiviteler aşırı yorucu ve bazen tehlikeli olabilir. Denge sisteminiz çalışmadığında neler olup bittiğini anlamak için denge sisteminizin nasıl çalıştığını bilmek faydalıdır.
VESTİBÜLER SİSTEM VE RAHATSIZLIKLARINI ANLAMAK;
İnsanın dengesini sağlayan üç unsur vardır. Bu unsurlardan birisi ortadan kalkması ile denge bozulur baş dönmesi ortaya çıkabilir.
1. İç kulak (aynı zamanda labirent adını da almaktadır.) hareketin yönünü yani dönüp dönmediğini, ileri veya geri, bir yandan diğer yana yukarı veya aşağıya doğru olduğunu belirler. Aynı bir su terazisi gibi çalışır.
2. Gözler vücudun yaşam alanı içindeki yerini ve hareketin yönünü belirler.
3. Beyin omurilik ve kas sistemi. Eklemlerde ve omurgada bulunan basınç reseptörleri vücudun hangi parçasının aşağıda olduğunu ve neresinin yere değdiğini belirler. Kaslardaki ve eklemlerdeki algılama reseptörleri vücudun hangi parçasının hareket ettiğini belirler. Merkezi sinir sistemi (beyin ve omurilik) ise diğer sistemlerden gelen uyarıları işler ve sonuçta bu üç sistemin koordinasyonu sağlanarak bir algılama ortaya çıkar. Bu vücuttaki senkronize çalışma kişinin dengeli olmasını sağlar.
Vestibuler sistem rahatsızlıkları, bu 3 sistemin bir veya bir kaçında olan sıkıntı ile vertigo yani baş dönmesini oluşturur. Verigonun çözümü sıkıntının nerede olduğunu bulmakla başlar. Tedavi aşaması ondan sonra başlar.
Yaygın vestibüler sistem bozukluklarI
Daha az yaygın vestibüler sistem bozukluklar