Uyku Apnesi Ve Horlama Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Horlama, uyku sırasında hava akımı boğazınızdan se...
Radyofrekans tekniği özellikle horlamada ağrısız yömtemlerdendir. Sıklıkla lazer yöntemi ile karşılaştırılır. Lazerden farklı olarak, şiddetli ağrılar yerine hastanın aynı gün hayatına devam etmesini sağlamaktadır ve lazere göre çok daha üstünlükleri vardır. Radyofrekans dalgalarıyla yumuşak damarın içine girilerek, dokulara zarar vermeyen bir ısısal işlem ile dokuları sertleştirir. Bölgedeki kas dokusundan azalma sağlanarak oluşan nedbe dokusu yardımıyla, yumuşak damağın gerilmesine ve horlamanın ortadan kalkmasına katkıda bulunulmaktadır. Burun içinde de ileri derecede büyümüş olan ve artık normal olarak küçülme şansı olmayan burun etlerinin ( İnferior konka - normal burun yapıları) küçülmesini sağlamaktadır. Böylelikle burun etleri fizyolojik olan havanın ısıtılması ve nemlenmesi fonksiyonlarını devam ettirirler. Bu bölgelerden yeterli hava geçişide RF yardımıyla etler küçültülerek normal olması gereken boyutlarına getirirlerek sağlanır. İşlemler kalıcıdır. Çok nadir ikinci bir işlem gerekebilir.
Radyofrekans horleme ve uyku apnesinde pek çok alana uygulanabilir. Diğer cerrahi yöntemlere göre üstünlük sağlamaktadır.
Bu dokuların hepsinde kullanım amacı doku miktarını azaltmaya yöneliktir.
Radyofrekans amacıyla değişik standartlarda aletler kullanılmaktadır. Taklit aletler aynı etkiyi yaratmamaktadır. Bu konuda RF cihazının patent ve lisansları dünyanın önde gelen sayılı tıbbi firmalardan sadece birisindedir. Bu sebeple diğer cihazlar maalesef RF özelliği taşımamaktadır. Bizde işlemlerimizde bu patentli cihazı kullanmaktayız. Sıcaklık kontrolünün yapılabildiği ve dokuda problem yaratmadan işlem yapabilen cihaz Celon dur. Enerjinin kontrolü, sıcaklığın kontrolü, doku içi ve mukozal yüzey sıcaklığının takibi, doku direncinin takibi olası komplikasyonları önlemesi açısından önem kazanmaktadır. Kişiye bu işlem önerilmiş ise taklit cihazlar olmamalıdır. Taklit cihazlar genellikle uzakdoğu menşeylidir. Taklit cihazlar ile yapılan işlemlerin çok kötü sonuçları olmaktadır.
Bu yöntem iki şekilde uygulanır Ya genel anestezi ile hasta uyutularak hastane ortamında yada Lokal olarak yani bölgesel uyuşturma ile yapılabilir. Bölgesel uyuşturmalar muayene ortamında gerçekleşebilir.
Lokal yani bölgesel uyuşturma ile Hasta hekimin ksrşısında oturur pozisyondadır . Önceden muayene ve testler ile tıkanıklık oluşturan ve radyofrekans uygulamasına uygun işlemin yapılacak bölgesi neresiyse ; bunlar burun , damak bölgesi olabilir. Bu bölgelere lokal anestezik madde uygulanır. Tam uyuşma sağladıtan sonra, cihaz dereceleri ayarlanır. İşlemin yerine uygun olarak elektrod uçları değişkendir. Burun, damak, dil kökü elektrodları ( proplar) farklıdır. Uygulama yerine göre uygulam ucu ( probu) seçilerek işleme başlanır. Burumda İşlem süresi çok kısadır. 10-15 dakikada işlem biter. Burunda işlem yapılmışsa tampon kullanılmaz. Uygulamayı takiben Genellikle ağrı olmaz. Nadiren hafif ağrı olabilir ve bu ağrı analjeziklerle kontrol altına alınabilir. Aynı zamanda yumuşak damakta ve özellikle uvulada hafif bir ödem oluşabilir. Ödem geçicidir. Damak işlemi İşlem süresi oldukça kısadır; 8-10 dakika içerisinde bitmektedir. Genel anestezi ile hasta uyutularak ta işlem yapılabilir.
Not: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.