Kulak Kireçlenmesi Ve Tinnitus İlişkisi
Otoskleroz veya Kokleer skleroz ( kireçlenme) duru...
Ülkemizde yüzbinlerce kişide tinnitus ( kulak çınlaması, kulak uğultusu )mevcuttur. Tinnitus herhangi bir nedenle olabileceği gibi, bazı kişiler yaş, mesleki tehlikeler, yüksek ses ortamları veya eğlence amaçlı aktiviteler yüzünden daha yüksek risk altındadır. Ülkemizde her on kişiden birinde veya ikisinde görülme sıklığı olduğu düşünülmektedir.
Her yıl, ABD Hastalık Kontrol Merkezleri tarafından yürüten Ulusal Sağlık ve Beslenme Anketleri içinde de yer alan bir kısımda tinnitusla ilgili sorgulamalar yapılmaktadır. Ankete % 15'i bir çeşit kulak çınlaması yaşadığını belirtmiştir. Kulak çınlamasını bildiren kişilerin % 67'sinde bir yıldan fazla tinnitusun olduğu, kişilerin% 30'u durumlarını, yaşamlarında çok büyük bir sorun oluşturduğunu bildirmektedir
Erkeklerde görülme sıklığı kadınlardan daha fazladır. Bu eşitsizlik, erkeklerin işgücünde daha fazla temsil edilmeleri, özellikle de imalat, inşaat ve askeri hizmet gibi yüksek mesleklerde çalışmalarına bağlanmaktadır. Erkekler ayrıca avlanma ve motor sporları gibi yüksek işitme riski davranışlarına katılma olasılıkları daha yüksektir. Kulak çınlaması daha yaşlı popülasyonlarda daha yaygındır
Kişiler yaşlandıkça, 60-69 yaş grubunda tinnitus zirveye çıkarken, kulak çınlaması yaygınlığı artar. Artış muhtemelen yaşla ilişkili işitme kaybı ve geçmişten buya sürekli gürültüye maruz kalmaya bağlı işitme kaybına bağlanmaktadır. Etnik durumlarda da farklılıklar vardır.
Kulak çınlaması gelişmiş ülkelerde yüksek finansal kayıplara neden olabilmektedir. Amerika’daki araştırmalarda İş kayıpları, üretkenliğin azalması ve sağlık giderleri de dahil olmak üzere, kulak çınlaması olan bir kişinin kişisel olarak ekonomik kayıpları yılda 30.000 dolara kadar çıkabilmektedir. Bir bütün olarak maliyeti yılda 26 milyar doların üzerine çıktığı tahmin edilmektedir. Ülkemizde tinnitusa bağlı ekonomik kayıplarla ilgili herhangi bir veri yoktur.
Not: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.