Kulak Zarı Delinmeleri - Tinnitus İlişkisi
En çok merak edilen konulardan biride kulak zarı d...
Otoskleroz veya kokleer skleroz; kulak kireçlenmesi diye adlandırılan durum 2 ana noktadan kaynaklanmaktadır. Bunlardan birisi; orta kulakta bulunan ve iç kulağa sesi ileten kemikçiklerdir. Çınlama yapabilen durum; halk arasında orta kulakta bulunan üzengi kemiğinin (stapez ) tabanın kireçlenmesidir. Bu durum tıpta otoskleroz olarak adlandırılır. Genetik geçişli bir durumdur. Tedavi olarak kireçlenen orta kulaktaki üzengi kemiği çıkarılır yerine sentetik materyal takılır ( genellikle, teflon, titanyum, altın gibi maddelerden yapılmış ürünlerdir.) Ameliyatla yapılan işlemle hem işitme hem tinnitus giderilebilir. Tinnitus sorunu şayet çözümlenmemişse ileri tetkik yollarına başvurmak gerekir. Bazen bu kireçlenme iç kulaktaki kireçlenme ile de görülebilir. İç kulakta görülmesi durumunda çınlama ile ilgili hem işitme hem de çınlama açısından tedavilerde başarı oranı düşer. Aynı zamanda işitme kaybı mevcuttur ve ilerleyici olabilir.
Kokleer sklerozda ise iç kulağın salyangoz adı verilen bölümündeki kireçlenme olayıdır. Bu salyangozun yani saçlı hücrelerin bulunduğu sesin elektriksi impulsa dönüştüğü kısımdır. Koklea içinde kireçlenerek geri dönüşümsüz bir süreç oluşturur. Şayet kokleer skleroz varsa Bu durum için pek çok cerrahi yöntemler uygulanmış ve tüm çalışmalarda başarılı bir durum sergilenememiştir. Bu nedenle Kokleer skleroz işitme açısından günümüzde tedavisi mümkün değildir. Bu kokleer skleroza sahip olanlarda tinnitusun düzelmeyeceği anlamındadır.. Bu kireçlenme durumunun çınlama ile ilişkisinin olup, olmadığı da çok önemlidir. Tüm bu durumlar görüntüleme tetkikleri ile kolayca tespit edilir. Bu durumun aydınlığa kavuşturulması gerekir. Zira her kireçlenmesi olan kişide çınlama olacağı anlamına gelmez. Kulak kireçlenmesi olarak adlandırılan otoskleroz veya kokleer sklerozu olan her hastada tinnitus olacak diye bir kural yoktur. Bu tür hastaların bir kısmında çınlama mevcuttur. Bazen çınlama kireçlenme ile hiçbir ilişkisi olmaz. İşitme yollarında farklı bir bölümün veya bölgenin sorunudur. İki ayrı durum olabilir ve üst üste çakışmıştır. Kişi ve hekimler kireçlenmeye odaklandıklarından her tinnitus gördüklerinde kireçlenmenin sıkıntısı gibi algılarlar. Bu nedenle titiz bir değerlendirme ve tetkik aşaması durumu aydınlığa kavuşturur. İki ayrı durum ise çınlamanın tedavisi sağlanabilmektedir. Tabi buna karar vermek için tetkikler önem arz eder.
Bu bilgilerin bir kısmı tıbbi kaynaklara dayalı bilgiler olup, Bir kısmıda kendi bilimsel çalışmalarımız soucunda tespit edilen durumlar ve bilgilerdir. Bilgi amaçlıdır ve Her hakkı saklı olup, Op.Dr.A.Ahmet Şirin'e aittir.
Not : Tinnitus ile ilgili gelişmeler ve paylaşımlarımız, 2019 yılında yayına alınmış olup, Düzenli olarak son gelişmeler update edilip düzenlenip ile paylaşılmaktadır. Yukarıda yer alan bilgiler 2022 yılı son bilgilere göre düzenlenlemelerle sunulmuştur. 2023 yılındaki tıbbi literatür yayınlarına göre yeniden düzenlemelerle sunulacaktır.
Not: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.