Düşük frekanslı lazer uygulamasının (LLLT) tinnitusta kullanılmasının etkinliğine dair yapılan pek çok bilimsel çalışmada  başarısız olduğu bildirilmiştir.  Bazı çalışmalarda etkinin plesebo etkiye eşlenik olduğu bildirilmiş, bazı çalışmalardada %30 a kadar tedavi sunduğu bildirilmiştir. Soft lazer uygulamalarının tinnitus tedavisinde yeterli  başarı sağlayamadığını bildiğimizden uygulamalarımız arasında yer almamaktadır.

Bu konu hakkında Kişilerin düşüncelerinde bir açıklık kalmaması açısından aşağıdaki yazı dizimizde detaylıca bu uygulama hakkında çalışmaları paylaşacağız. Bilimsel verilerin pek çoğu olumsuzluk bildirirken bir kısım çalışmada olumlu sonuç bildirmektedir. Ancak bu bilimsel çalışmalar doğru yapılmış mıdır?  Eksik yönleri var mıdır? Zira doğru ölçümlendirme yapılmadan yapılan çalışmalar bilimsel olumsuz veri olarak eleştirilebilir ve doğru olmadığı kabul edilir.  Tıbbi literatürde yer alan  LLLT uygulaması ile yapılan bilimsel makalelere baktığımızda; maalesef bu çalışmalarda eksikleri ve hataları görmekteyiz.  Çalışmalarda büyük kısmında yeterince tinnitus seviye ve frekanslarını ölçümleri ile mukayeseli çalışmalara dayandırılmadığı ve sadece anketleme çalışmaları ile başarıların ölçümlendirildiğini görmekteyiz. Pek çok çalışmada sadece  anket çalışmaları üzerinden yürütüldüğünde çalışmanın eksik kaldığı gözlemlenmektedir. Bu da sonuçlarda yeterli güven oluşturmadığı anlamına gelmektedir. Bu nedenle yapılan çalışmalar, yeterli verilere de sahip değildir. Kapsamlı ca bakış açımızla baktığımızda tablo bize  LLLT nin tinnitus tedavisinde başarılı olamadığı yönündedir. Bu nedenle LLLT tedavisinin kulak çınlaması üzerindeki etkisini araştırmak için daha objektif ve daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır. Bu nedenle bu uygulama kliniğimizde yer almamaktadır.

Kore Dankook üniversitesi Kulak burun boğaz kliniğince sunulan bir derleme bilimsel çalışmasında, şimdiye kadar LLLT tedavileri konusunda yapılan pek çok çalışma incelenerek detaylıca sonuçları sunulmuştur. Düşük frekanslı lazer tedavisinin (LLLT) kulak çınlamasını azaltmak için şimdiye kadar pek çok araştırma yapılmıştır.  Ancak LLLT'nin kulak çınlamasını etkili bir şekilde hafifletip hafifletemeyeceği tartışmalı olmaya devam etmektedir. Önemli bir bilimsel çalışmada kulak çınlaması şikayeti olan hastalarda LLLT'nin etkinliğini incelenmiştir. Bu çalışmada İlgili makaleleri bulmak için PubMed veritabanına bakılmıştır. Şimdiya kadar ciddi olarak yapılan on makale araştırılmış ve bu on makalede yer alan toplam  588 hasta randomize kontrol çalışması içinde tedavi açısından irdelenmiştir. Bu on Çalışmadan den dördü kulak çınlaması semptomlarında farklı düzeylerde iyileşme bildirmiş,  diğer altısı çalışmada da tedavide anlamlı bir etki bulunamadığı bildirilmiştir. Genel bu değerlendirme çalışmasında , LLLT'nin kulak çınlaması üzerindeki terapötik etkilerinin tartışmalı olduğunu ve konuyla ilgili raporların tutarsız olduğunu gösterdiği bilgisi elde edilmiştir.

Kapsamlı bu çalışmada Tinnituslu hastalarda LLLT'nin etkinliğinin sonuçları tutarsız olduğu görülmüştür.  Daha önce bildirilen bir meta-analiz, beş kontrol vaka çalışmasının birleştirilmiş etki tahmininin, tedaviden sonra THI skorunda anlamlı bir farklılık göstermediği sonucuna varmıştır [ 31 ]. Alt grup analizinde LLLT grubu ile kontrol grubu arasında THI skorunda anlamlı bir fark göstermede başarısız olmuşlardır. [ 31 ].( 35)

Bazı çalışmalarda  LLLT'nin kulak çınlaması üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu göstermiştir [ 9 , 17-21 , 32 ] . Ancak kontrollerle karşılaştırıldığında ölçüm yöntemi veya lazer parametrelerinden bağımsız olarak LLLT'nin kulak çınlaması üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu söylemek zordur. ( 35)

 Pek çok çalışmadan elde edilen kanıtlar, çoğu subjektif kulak çınlaması formunun, merkezi işitsel yapılardaki koklear hasara ikincil inhibisyon kaybından kaynaklandığını ileri sürmektedir [ 33 , 34 ]. Bu inhibisyon kaybı, uyarının akustik özelliklerinin ileri beslemeli inhibisyonu ile sınırlanan normal senkronize sinirsel aktiviteyi bozabilir. Bu nedenle, merkezi işitsel yoldaki sinir ağları, koklear hasara bağlı beyin bölgelerinin yetersiz aktivitesini telafi etmek için anormal derecede artmış olabilir. Her ne kadar LLLT'nin kulak çınlaması üzerindeki terapötik etkileri hala araştırılıyor olsa da, LLLT işitsel sistemdeki duyusal yoksunluğu telafi edebilir. Montazeri ve ark. (2017) [ 32 ], LLLT'nin otoakustik emisyonları değiştirmeden bileşik aksiyon potansiyeli genliğini artırabildiğini göstermiştir. Bu sonuç, LLLT'nin koklear hasarı iyileştirmek yerine sinir ağı aktivitesini azaltarak kulak çınlamasını hafifletebileceği gerçeğini destekleyebileceğini bildirmişlerdir. Vaka kontrol çalışmalarına kaydedilen hastalar yeterince etkili veya uygun olmayabilir. Dahil edilen çalışmalar arasında Mollasadeghi ve ark. (2013) [ 28 ] gürültüye bağlı ses kaybının neden olduğu kronik kulak çınlaması olan hastaları kaydeden tek çalışmaydı. Gürültü travması, iç kulaktaki tüylü hücrelerin yaralanmasına ve işitme sinirinin dejenerasyonuna neden olabilir. Daha önce tartışıldığı gibi, kokleadaki gürültü travması nedeniyle hasara uğrayan hastalar, işitme sistemindeki duyusal yoksunluğu telafi ederek ışınlamadan faydayı görebilecekleri savını ortaya koymuşlardır. Bu nedenle, LLLT'nin esas olarak belirli bir iç kulak sorunu  veya hasarına  neden olduğu kulak çınlaması üzerindeki etkisini desteklemek için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır. ( 35)

Choi ve diğerleri. (2019) [ 21 ]

Ses yüksekliği, süre ve rahatsızlıktan oluşan NRS, THI, kulak çınlaması ses yüksekliğinin psikoakustik eşleşmeleri ve MML

Tedaviden hemen 2 hafta sonra

İki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yok

Hiçbir AE gözlemlenmedi

Dehkordi ve ark. (2015) [ 6 ]

Ses yüksekliğinin NRS'si, TSI, Kulak çınlaması ses yüksekliğinin psikoakustik eşleşmeleri

  Hemen

İki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yok

Rapor edilmemiş

Mirvakili ve ark. (2014) [ 26 ]

  Şiddetin takibi  VAS'ı, THI ile

Tedaviden hemen 3 ay sonra

LLLT'nin kısa süreli tedavisi etkili olmuştur ancak etkisi zamanla azalabilir

Rapor edilmemiş

Ngao ve diğerleri. (2014) [ 27 ]

Rahatsızlık, uyku bölünmesi, depresyon, konsantrasyon, ses yüksekliği ve perdenin tespiti VAS , THI

Hemen

Kulak çınlamasını iyileştirmede plasebo etkisinden önemli ölçüde üstün değil

Rapor edilmemiş

Mollasadeghi ve ark. (2013) [ 28 ]

VAS, THI, Kulak çınlaması ses yüksekliğinin psikoakustik eşleşmeleri

Tedaviden hemen 3 ay sonra

LLLT'nin kısa süreli tedavisi etkiliydi ancak etki 3 aylık takipten sonra zayıfladı

Rapor edilmemiş

Teggi ve ark. (2009) [ 7 ]

VAS'ı, THI, Perde, ses yüksekliği ölçümü ve MML'nin psikoakustik eşleşmeleri

Hemen

Kulak çınlaması için terapötik bir önlem olarak etkinliği yok

Rapor edilmemiş

Cuda ve De Caria (2008) [ 19 ]

  THİ

Hemen

LLLT alan grupta THI skorları daha anlamlı şekilde iyileşti

Rapor edilmemiş

Güngör ve ark. (2008) [ 5 ]

Ses yüksekliği, süre ve rahatsızlıktan oluşan VRS

Tedaviden 2 hafta sonra

LLLT grubunda kulak çınlamasının ses yüksekliği, süresi ve rahatsızlık derecesi iyileşti. Plasebo lazer grubunda anlamlı bir iyileşme gözlenmedi

Hiçbir AE gözlemlenmedi

Nakashima ve ark. (2002) [ 29 ]

Ses yüksekliği, süre ve rahatsızlıktan oluşan VRS

Tedaviden 1 hafta sonra

İki grup arasında anlamlı bir fark gözlenmedi

Ani işitme         kaybı ve baş dönmesi

Mirz ve ark. (1999) [ 30 ]

Gürültünün, rahatsızlığın ve dikkatin dahil olduğu VAS, THI, TCSQ, BDI, STAI

Hemen

İki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yok

Rapor edilmemiş

NRS, sayısal derecelendirme ölçeği; THI, Tinnitus Handikap Envanteri; MML, minimum maskeleme seviyeleri; TSI, Tinnitus Şiddet İndeksi; VAS, görsel analog ölçek; VRS, sözel derecelendirme ölçeği; TCSQ, Tinnitus Başa Çıkma Tarzı Anketi; BDE, Beck Depresyon Envanteri; STAI, Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri; LLLT, düşük seviyeli ışık terapisi; AE, olumsuz etki.

NRS, sayısal derecelendirme ölçeği; THI, Tinnitus Handikap Envanteri; MML, minimum maskeleme seviyeleri; TSI, Tinnitus Şiddet İndeksi; VAS, görsel analog ölçek; VRS, sözel derecelendirme ölçeği; TCSQ, Tinnitus Başa Çıkma Tarzı Anketi; BDE, Beck Depresyon Envanteri; STAI, Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri; LLLT, düşük seviyeli ışık terapisi; AE, olumsuz etki.

 Bilgi amaçlıdır ve Her hakkı saklı olup, Op.Dr.A.Ahmet Şirin'e  aittir.

Not:  Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

KAYNAKÇA

  1. Kim HJ, Lee HJ, An SY, Sim S, Park B, Kim SW, et al. Analysis of the prevalence and associated risk factors of tinnitus in adults. PLoS One 2015;10:e0127578
  2. Park KH, Lee SH, Koo JW, Park HY, Lee KY, Choi YS, et al. Prevalence and associated factors of tinnitus: data from the Korean National Health and Nutrition Examination Survey 2009-2011. J Epidemiol 2014;24:417-26.
  3. Zarenoe R, Ledin T. A cohort study of patients with tinnitus and sensorineural hearing loss in a Swedish population. Auris Nasus Larynx 2013;40:41-5.
  4. Leaver AM, Renier L, Chevillet MA, Morgan S, Kim HJ, Rauschecker JP. Dysregulation of limbic and auditory networks in tinnitus. Neuron 2011;69:33-43.
  5. Gungor A, Dogru S, Cincik H, Erkul E, Poyrazoglu E. Effectiveness of transmeatal low power laser irradiation for chronic tinnitus. J Laryngol Otol 2008;122:447-51.
  6. Dehkordi MA, Einolghozati S, Ghasemi SM, Abolbashari S, Meshkat M, Behzad H. Effect of low-level laser therapy in the treatment of cochlear tinnitus: a double-blind, placebo-controlled study. Ear Nose Throat J 2015;94:32-6.
  7. Teggi R, Bellini C, Piccioni LO, Palonta F, Bussi M. Transmeatal low-level laser therapy for chronic tinnitus with cochlear dysfunction. Audiol Neurootol 2009;14:115-20.
  8. Huang YY, Sharma SK, Carroll J, Hamblin MR. Biphasic dose response in low level light therapy - an update. Dose Response 2011;9:602-18.
  9. Okhovat A, Berjis N, Okhovat H, Malekpour A, Abtahi H. Low-level laser for treatment of tinnitus: a self-controlled clinical trial. J Res Med Sci 2011;16:33-8.
  10. Huang YY, Chen AC, Carroll JD, Hamblin MR. Biphasic dose response in low level light therapy. Dose Response 2009;7:358-83.
  11. Schaffer M, Bonel H, oka R Sr, Schaffer PM, Busch M, Reiser M, et al. Effects of 780 nm diode laser irradiation on blood microcirculation: preliminary findings on time-dependent T1-weighted contrast-enhanced magnetic resonance imaging (MRI). J Photochem Photobiol B 2000;54:55-60.
  12. Simunovic Z. Low level laser therapy with trigger points technique: a clinical study on 243 patients. J Clin Laser Med Surg 1996;14:163-7.
  13. van Breugel HH, Bär PR. Power density and exposure time of He-Ne laser irradiation are more important than total energy dose in photo-biomodulation of human fibroblasts in vitro. Lasers Surg Med 1992;12:528-37.
  14. Passarella S, Casamassima E, Molinari S, Pastore D, Quagliariello E, Catalano IM, et al. Increase of proton electrochemical potential and ATP synthesis in rat liver mitochondria irradiated in vitro by helium-neon laser. FEBS Lett 1984;175:95-9.
  15. Reddy GK, Stehno-Bittel L, Enwemeka CS. Laser photostimulation of collagen production in healing rabbit Achilles tendons. Lasers Surg Med 1998;22:281-7.
  16. Kipshidze N, Nikolaychik V, Keelan MH, Shankar LR, Khanna A, Kornowski R, et al. Low-power helium: neon laser irradiation enhances production of vascular endothelial growth factor and promotes growth of endothelial cells in vitro. Lasers Surg Med 2001;28:355-64.
  17. Tauber S, Schorn K, Beyer W, Baumgartner R. Transmeatal cochlear laser (TCL) treatment of cochlear dysfunction: a feasibility study for chronic tinnitus. Lasers Med Sci 2003;18:154-61.
  18. Plath P, Olivier J. Results of combined low-power laser therapy and extracts of Ginkgo biloba in cases of sensorineural hearing loss and tinnitus. Adv Otorhinolaryngol 1995;49:101-4.
  19. Cuda D, De Caria A. Effectiveness of combined counseling and low-level laser stimulation in the treatment of disturbing chronic tinnitus. Int Tinnitus J 2008;14:175-80
  20. Salahaldin AH, Abdulhadi K, Najjar N, Bener A. Low-level laser therapy in patients with complaints of tinnitus: a clinical study. ISRN Otolaryngol 2012;2012:132060.
  21. Choi JE, Lee MY, Chung PS, Jung JY. A preliminary study on the efficacy and safety of low level light therapy in the management of cochlear tinnitus: a single blind randomized clinical trial. Int Tinnitus J 2019;23:52-7.
  22. Xia N, Wu XY, Wang X, Mou ZX, Wang MQ, Gu X, et al. Pulsed 808-nm infrared laser stimulation of the auditory nerve in guinea pig cochlea. Lasers Med Sci 2014;29:343-9.
  23. Park YM, Na WS, Park IY, Suh MW, Rhee CK, Chung PS, et al. Trans-canal laser irradiation reduces tinnitus perception of salicylate treated rat. Neurosci Lett 2013;544:131-5.
  24. Tauber S, Baumgartner R, Schorn K, Beyer W. Lightdosimetric quantitative analysis of the human petrous bone: experimental study for laser irradiation of the cochlea. Lasers Surg Med 2001;28:18-26.
  25. Laakso L, Richardson C, Cramond T. Factors affecting Low Level Laser Therapy. Aust J Physiother 1993;39:95-9.
  26. Mirvakili A, Mehrparvar A, Mostaghaci M, Mollasadeghi A, Mirvakili M, Baradaranfar M, et al. Low level laser effect in treatment of patients with intractable tinnitus due to sensorineural hearing loss. J Lasers Med Sci 2014;5:71-4.
  27. Ngao CF, Tan TS, Narayanan P, Raman R. The effectiveness of transmeatal low-power laser stimulation in treating tinnitus. Eur Arch Otorhinolaryngol 2014;271:975-80.
  28. Mollasadeghi A, Mirmohammadi SJ, Mehrparvar AH, Davari MH, Shokouh P, Mostaghaci M, et al. Efficacy of low-level laser therapy in the management of tinnitus due to noise-induced hearing loss: a double-blind randomized clinical trial. ScientificWorldJournal 2013;2013:596076.
  29. Nakashima T, Ueda H, Misawa H, Suzuki T, Tominaga M, Ito A, et al. Transmeatal low-power laser irradiation for tinnitus. Otol Neurotol 2002;23:296-300.
  30. Mirz F, Zachariae R, Andersen SE, Nielsen AG, Johansen LV, Bjerring P, et al. The low-power laser in the treatment of tinnitus. Clin Otolaryngol Allied Sci 1999;24:346-54.
  31. Chen CH, Huang CY, Chang CY, Cheng YF. Efficacy of low-level laser therapy for tinnitus: a systematic review with meta-analysis and trial sequential analysis. Brain Sci 2020;10:931.
  32. Montazeri K, Mahmoudian S, Razaghi Z, Farhadi M. Alterations in auditory electrophysiological responses associated with temporary suppression of tinnitus induced by low-level laser therapy: a before-after case series. J Lasers Med Sci 2017;8(Suppl 1):S38-45.
  33. Noreña AJ. An integrative model of tinnitus based on a central gain controlling neural sensitivity. Neurosci Biobehav Rev 2011;35:1089-109.
  34. Kadner A, Viirre E, Wester DC, Walsh SF, Hestenes J, Vankov A, et al. Lateral inhibition in the auditory cortex: an EEG index of tinnitus? Neuroreport 2002;13:443-6
  35. . Med Lasers 2022; 11(4): 195-200  https://doi.org/10.25289/ML.22.038 Efficacy of low-level light therapy for tinnitus: a narrative review Ji Eun Choi1,2, 1Department of Otorhinolaryngology-Head and Neck Surgery, Dankook University Hospital, Cheonan, Republic of Korea Received: August 10, 2022; Accepted: September 2, 2022; Published online: December 30, 2022.